Wettelijke incassokosten

Wettelijke incassokosten

Dat je bij een openstaande vordering te maken krijgt met incassokosten, komt op het eerste gezicht wellicht wat oneerlijk over. Mensen die te laat of niet betalen doen dat immers vaak niet uit onwil, maar vanwege gebrek aan geld. Door het berekenen van incassokosten wordt de openstaande vordering nóg hoger, zodat het voor de schuldenaar nog moeilijker wordt om aan zijn of haar betalingsverplichtingen te voldoen. Toch is het bij de wet toegestaan om incassokosten in rekening te brengen, de wettelijke incassokosten. Dit is niet voor niets.

Wettelijke incassokosten zijn toegestaan, andere niet.

Wettelijke incassokostenBij een openstaande vordering is het niet alleen de schuldenaar die in de problemen komt: ook de eisende partij heeft te maken met zijn of haar eigen perikelen. Doordat de betaling uitblijft, staat de schuldeiser immers ook met lege handen. Nu zal dat in de regel niet betekenen dat de schuldeiser eveneens in de financiële problemen komt, tenzij het om een grote vordering gaat. Desalniettemin leidt de schuldeiser verlies, doordat hij of zij nu rente op het geldbedrag misloopt. Schakelt de schuldeiser een incassobureau in, dan loopt het openstaande bedrag al snel verder op. Het incassobureau werkt immers ook niet gratis: er volgt dus een rekening. De wetgever vindt het niet meer dan billijk dat deze rekening terechtkomt bij diegene die verantwoordelijk is voor het ontstaan ervan: de schuldenaar. Uiteraard moeten de incasso kosten wel binnen redelijke perken blijven, oftewel wettelijke incassokosten zijn toegestaan, andere niet. Om dit te waarborgen, is met ingang van 1 juli 2012 het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten in werking getreden.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/admin/domains/incassokosten.net/public_html/wp-content/themes/twentytwelve-child/single.php:19 Stack trace: #0 /home/admin/domains/incassokosten.net/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /home/admin/domains/incassokosten.net/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/admin/dom...') #2 /home/admin/domains/incassokosten.net/public_html/index.php(17): require('/home/admin/dom...') #3 {main} thrown in /home/admin/domains/incassokosten.net/public_html/wp-content/themes/twentytwelve-child/single.php on line 19