BTW_incassokosten

To BTW or not to BTW

Als je gebruik hebt gemaakt van onze incassocalculator of van onze incassotabel, dan zie je dat de meeste incassokosten berekend worden zonder BTW. Dit heeft een reden: vrijwel de meeste schuldeisers zijn wettelijk BTW-plichtig. Dit betekent, dat zij de aan het incassobureau verschuldigde BTW kunnen verrekenen met de BTW die zij moeten afdragen aan de belastingdienst. Deze BTW mogen zij zodoende niet ook nog in rekening brengen bij hun schuldenaar(s). Maar wanneer dan wel? Indien een schuldeiser niet BTW-plichtig is, kan deze de door het incassobureau in rekening gebrachte BTW niet verrekenen. Deze BTW moet dus op een andere manier betaald worden: door de schuldenaar.

Voorbeelden van niet-BTW-plichtige schuldeisers

  • onderwijsinstellingen;
  • verhuurders;
  • verzekeringsmaatschappijen;
  • banken;
  • de overheid;
  • schuldeisers die een medisch beroep uitoefenen.

Heb je te maken met een schuldeiser die niet BTW-plichtig is, dan zal je dus uiteindelijk zelf opdraaien voor de over de incassokosten verschuldigde BTW.

Schuldeisers die onder het lage BTW-tarief vallen

Er zijn ook schuldeisers die onder een lager BTW-tarief vallen. Het waterbedrijf bijvoorbeeld. Dit bedrijf draagt dus geen 21% BTW af, maar slechts 6%. Dit neemt niet weg dat zij de door het incassobureau in rekening gebrachte BTW kunnen verrekenen. Deze BTW mogen zij dus niet in rekening brengen bij hun schuldenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *