Voortraject_incassokosten

Incassokosten en het voortraject

Wie te maken krijgt met een incassobureau, komt voor incassokosten te staan. Daar wordt maar al te vaak verontwaardigd op gereageerd: “Zo’n klein openstaand bedrag, en dan toch incassokosten berekenen? Had dat nou niet anders gekund? Ze bekijken het maar, de hoofdsom kunnen ze krijgen en voor de rest ga ik mooi niets betalen!” Hoe begrijpelijk ook, toch is een dergelijke reactie niet terecht. Voordat een schuldeiser een incassobureau in de arm neemt, is er als het goed is al sprake geweest van een voortraject. Zo is iedere schuldeiser verplicht om de debiteur eerst een aanmaning te sturen. Als er geen aanmaning is verstuurd, mogen er ook geen incassokosten in rekening worden gebracht; gebeurt dit toch, dan zijn dit onterechte incassokosten die derhalve ook niet betaald hoeven te worden.

Eisen waaraan een aanmaning moet voldoen

Voordat een bedrijf een incassobureau mag inschakelen, moet de schuldenaar op de hoogte worden gesteld van het feit dat er nog een betaling openstaat. Deze herinnering wordt een aanmaning genoemd. Het is wettelijk verplicht om de schuldenaar nog minstens 14 dagen te geven om de vordering te betalen. Verder moet de schuldenaar op de hoogte worden gesteld van de gevolgen van het niet (tijdig) betalen van het openstaand bedrag: men vertelt je dus dat er een incassotraject aan zit te komen. Ook worden de daarbij komende kosten gespecificeerd. Je weet dus precies wat je te wachten staat wanneer de betaling desalniettemin uitblijft.

Kost een aanmaning geld?

Een aanmaning kost alleen geld voor diegene die ‘m verstuurt. Het is wettelijk verboden om voor het versturen van een aanmaning kosten in rekening te brengen.

Een gedachte over “Incassokosten en het voortraject

  1. Lauren de Bruijn

    Nuttige info! Persoonlijk had ik geen idee dat als er geen aanmaning verstuurd is, mogen er ook geen incassokosten in rekening worden gebracht. Mijn broer heeft een klant die wil niet betalen en ik denk dat het een moment is waarop we een incassoservice inschakelen omdat het erop lijkt dat we niet genoeg druk uitvoeren. Nu zal ik ervoor zorgen dat een aanmaning wordt gestuurd. Bedankt voor het advies.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *